idaekw.se

Odla och syssla med diverse trädgårdsarbete som fritidsaktivitet har många fördelar. Att hålla på med odling har visat sig ha många hälsofördelar. Om du är intresserad av att börja odla ska du kolla in wexthuset och deras stora sortiment av produkter för odling. Du kan hitta allt från fröer till odlingsstationer där. De har allt för inomhusodling om du inte har någon trädgård att odla i. Det finns mängder med växter och grödor som trivs inomhus i kruka. Beställ några få fröer som du vill börja med och om du tycker att det är roligt kan du utöka allt eftersom.

Trädgården är läkande

Att odling och trädgårdsarbete är bra för hälsan stöds av forskning och idag finns det även en form av behandling som baseras på trädgårdsarbete. Trädgårdsterapi har visat sig hjälpa personer som lider av psykisk ohälsa och kronisk smärta. Att odla och vara i trädgården har helt enkelt hälsofrämjande och läkande egenskaper.

Stärk immunförsvaret och sänk stressnivån

Även om du inte lider av någon specifik sjukdom kan du gynnas av att spendera mer tid i trädgården. När du arbetar med kroppen med odling får du lågintensiv träning, vilket är mycket positivt. I dagens samhälle sitter människor mycket stilla och det är gynnsamt för kroppen att få röra på sig. Kroppen är konstruerad för rörelse. Om du är stressad kommer du också att gynnas av odling och trädgårdarbete. Det räcker med 30 minuter för att du ska känna skillnad i stressnivå. En annan fördel är att du stärker ditt immunförsvar när du är ute och påtar i jorden. Det finns en bakterie i jorden som har positiva effekter på människans immunförsvar. Den bakterien används bland annat i olika vacciner.

Odla saker du kan äta själv

Om du odlar saker som du kan äta kommer du att få ytterligare positiva effekter. Du kommer äta mer hälsosamt och det är en stor glädje och tillfredställelse att äta något som du odlat helt själv. Välj ut något som är enkelt att odla och som du gillar att äta. Exempelvis är sallater och olika kryddor enkla att odla och de trivs bra både inomhus och utomhus. Om du odlar inomhus kan du absolut få samma positiva hälsoeffekter som ute. Du behöver inte heller odla i någon stor skala för att få positiva effekter på hälsan. Om du odlar inne kan du tänka på att spendera mer tid utomhus eftersom naturen i sig är bra för människor.