idaekw.se

Inredning och dekorationInredning och dekoration

TrädgårdTrädgård

Att resa som livsstil – digital nomad

Det finns personer som har tagit resandet till en helt ny nivå. De digitala nomaderna har resor som livsstil. De har ett digitalt arbete som försörjer dem, medan resväskan är deras hem.

Digital nomad: alltid på resande fot

Människan har alltid tyckt om att upptäcka världen. Under alla århundraden har det funnits personer som levt på resande fot. Idag kan man göra det på ett tryggt och säkert sätt med sin dator som arbetsplats. Under de sista decennierna har det uppstått en ny livsstil då man reser och arbetar året om. De digitala nomadernas liv har möjliggjorts tack vare globaliseringen. Som digital nomad har du ett arbete som konsult, skribent, fotograf, inom IT eller design. Du utför ditt arbete från din dator och det enda du behöver är ett fungerande Wi-Fi.

Livet som digital nomad

Tycker du att tanken på att få resa 365 dagar om året låter lockande? Då ska du börja med att spara ihop pengar på bankkontot. Sedan måste du försörja dig. Du måste starta ett företag redan i Sverige, så att du garanterat kan försörja dig när du åker utomlands. Eftersom det både tar tid att spara ihop ett stort kapital och att starta ett företag, så bör du sätta igång ditt nomadlivsprojekt omgående. Du kan behöva planera flera år framåt för att det ska bli verklighet. Om du har pengar på bankkontot och en möjlighet att försörja dig via nätet, så kan du naturligtvis resa iväg ganska snart. Att leva som digital nomad innebär att du bor på vandrarhem, hotell, hyr lägenheter och hemma hos folk. Du reser från land till land, men många digitala nomader har vissa länder som de återkommer till. Du kan alltså läsa resemagasinet Vagabond, bli inspirerad av ett land och sedan åka dit – samtidigt som du försörjer dig.

Community

Eftersom det finns tusentals digitala nomader finns det en stor community att bli en del utav. Redan innan du säger upp bostaden i Sverige och beger dig ut i världen, så bör du gå med på en plattform. Lär känna digitala nomader redan nu. Då får du lära dig mycket om hur man kan resa på ett smart och säker sätt. Även få tips om olika inkomstmöjligheter. Du kan också möta upp andra digitala nomader. Så att ni bor på samma vandrarhem/hotell, dyker och umgås. Samtidigt som ni jobbar och försörjer er. Det finns också gamla nomader som har skaffat sig en vanlig bostad. Det är vanligt att de erbjuder aktiva nomader att bo hos dem ett tag.

Livet i Sverige

Du är fortfarande svensk medborgare. Det är smart om du kan ha ett rum eller har ett förråd/sommarstuga där du kan ha dina saker. Du använder en digital brevlåda som Kivra för att ha kontakt med myndigheterna.

Mål: ekonomiskt oberoende

Över hela västvärlden har det vuxit fram en rörelse av vanliga människor som vill bli ekonomiskt oberoende. Få hoppa av ekorrhjulet. Hårdvalutan är inte pengar, utan tid.

Ekonomiskt oberoende

Är du less på ekorrhjulet? Det är många som har tagit steget att bli ekonomiskt oberoende för att själva få välja vad de ska göra med sin tid. För personer som har målet att bli ekonomiskt oberoende är det ofta tid som är det viktiga. Det kan handla om att få hålla på med sin konst, hantverk, ha tid för barn och familjer, kunna vara självförsörjande bonde ute på landet eller bara möjligheten att jobba 50 procent som lärare eller sjuksköterska. Det handlar om att kunna välja vad man gör med sin tid. Rörelsen kommer från USA och har spridits till Sverige.

Din ekonomi

För att bli ekonomiskt oberoende behöver du nog med pengar på banken. Vägen till ekonomisk frihet går genom att spara, investera och bli skuldfri. Vanliga människor som har blivit ekonomiskt oberoende, personer som inte har föräldrar som är miljonärer eller som har vunnit pengar på lotto, planerar ofta att leva en tämligen enkel livsstil. Det handlar inte om att ha miljoner på bankkontot för att köpa nyaste bilen. Utan att miljonerna ska ge nog med ränta som personen/paret/familjen kan leva på.

Sätt igång

Om du vill bli ekonomiskt oberoende, eller i alla fall få en mycket bättre ekonomi, ska du sätta igång redan nu. Principerna för att bli ekonomiskt oberoende och ha god ekonomi är desamma. Personerna som blivit ekonomisk fria har helt enkelt bara gått all in. Du ska helst äga ditt boende. Betala av bolånet och investera även i solceller och eventuell i vindkraft för att göra bostaden så billigt som möjligt. Med fördel bor du ute på landet, så att du har mark och byggnader att få extra inkomst ifrån. Du ska också spara pengar för att ha som backup på bankkontot. Sedan måste du spara för att börja investera pengar. Att investera pengar innebär alltid en liten risk. Därför behöver du både ett rejält sparkonto och ett investeringskonto. Läs böcker om att bli ekonomiskt oberoende, finanstidningen Dagens Industri för att lära dig investera och förstå aktiemarknaden samt ekonomibloggar. Med mycket kunskap kommer du kunna bli ekonomiskt oberoende en dag.

Få mer tid i livet

De flesta av oss vill få mer tid över i vardagslivet. Det finns mycket du kan göra för att få mer tid i livet. Många gånger är det ekonomin som ställer till det. Men med rätt tankesätt kan du både få mer pengar och mer tid.

Tid

Tid är verkligen en hårdvaluta. Att få möjlighet att umgås med sin familj, sina vänner, kunna resa, genomföra spännande projekt, hålla på i trädgården eller bara läsa en bok. Allt kräver tid. Många upplever att de sitter fast i ekorrhjulet och vet inte hur de ska ta sig därifrån. Det första du måste göra är att du fattar ett beslut om att du ska förändra och förbättra ditt liv.

Förbättra ekonomin

Du har säkert hört det: du måste jobba heltid för pensionens skull. Det är både sant men inte sant. Om du verkligen planerar din ekonomi, betalar av på lånen, sparar och investerar, så kommer du ha mer pengar än personer som bara förlitar sig på pension och lön. God ekonomi handlar alltid om aktiva val. Börja med att se över din ekonomi. Du måste arbeta på att få mer inkomster och lägre utgifter. Börja med att betala av lånen i snabbare takt. När det är gjort börjar du att spara och investera. Rika människor investerar och det kan även vanliga medelsvenssons göra. Starta ett företag, så kan du förmera dina inkomster rejält. Både för att spara och investera. När du är skuldfri och har 500 000 kronor i investeringar, då kan du gå ner i arbetstid. Du kan också tjäna pengar genom att hyra ut ett rum, sommarstugan eller något annat som du äger.

Maxa badrummet

Visst är det härligt att kliva upp på morgonen och få börja dagen i ett riktigt snyggt och personligt badrum. Det gör gråa måndagar så mycket roligare.

Härliga badrum

Våra badrum är bland de viktigaste rummen vi har. Det är ett väldigt praktiska rum, samtidigt som det gärna även får vara snyggt och fräscht. Det första du ska göra för att skapa ett maxat och härligt badrum är att läsa livsstilsmagasinet Elle: ta en kopp kaffe och sätta dig i soffan och bläddra i tidningen för att få mycket inspiration. Titta på de olika badrummen och kom på vilken stil du som verkligen gillar.

Maxa badrummet

När du har hittat din stil kan du börja maxa ditt badrum. Om du älskar spa kan du ställa in en fåtölj som du kan sitta i medan du tar ett fotbad. Älskar du minimalism, så kan du rensa ut hela badrummet och bara ha några höga gröna bladväxter som står i stora krukor. Vill du vara lite crazy sätter du upp en kristallkrona i taket. Att byta ut vanliga vattenblandare till snygga och personliga blandare kan göra mycket för ditt badrum.

Så inreder du sovrummet för god sömn

Att sova gott är viktigt för att vi ska må bra. En god natts sömn gör dig både smalare och piggare inför arbetsdagen. Därför ska du inreda ditt sovrum för maximal sömn.

Låt sovrummet vara sovrum

Först och främst måste du låta sovrummet vara ditt sovrum och ingenting annat. Ingen tv på väggen, undvik att ha kontoret inne i sovrummet och ha inte för mycket på väggarna. Tänk avskalat, minimalism, så kommer du faktiskt sova bättre. Genom att sova bra, så minskar du risken för övervikt och stressrelaterade sjukdomar.

Mysigt sovrum

Samtidigt som ditt sovrum ska vara avskalat vill du ändå gör det lite mysigt. Ett tips är då att läsa livsstilsmagasinet Damernas Värld för att hitta inspiration och tips på hur du kan inreda ditt sovrum med snygga, men enkla detaljer. Satsa på härliga kuddar, ett överkast som du verkligen gillar och en fin lampa bredvid sängen. Så kan du läsa på kvällen. Det är också viktigt att du har mörkläggningsgardiner så att du verkligen kan sova. Naturligtvis kan du sätta upp bilder på nära och kära, men fyll inte väggarna med foton, posters och tavlor.

Snygg trädgård på landet

Det som är särskilt härligt med att bo på landet är att man ofta har en riktigt stor trädgård. Problemet är ibland att trädgården känns lite för stor och otymplig. Att du inte riktigt vet vad du ska göra med den. Här kommer tipsen.

Lantlig trädgård

Att få bo i ett hus på landet med en härligt stor och lantlig trädgård är underbart. Knotiga gamla träd, stora vinbärsbuskar och ett rejält trädgårdsland som ger både morötter, jordgubbar, ärtor och potatis. En trädgård på landet med gamla träd, blommor och buskar är helt underbar. Men det är inte alltid lätt att få trädgården så där härlig. Ibland kan det bara kännas som att det står en massa träd på tomten eller att det bara är en stor gräsmatta. Då måste du våga göra någonting åt din trädgård. Börja med att hitta inspiration för lantliga trädgårdar i tidningen Land, som handlar om livet på landet. Då kan du få goda tips av andra som är i samma situation.

Lusthus, berså eller altanplats

Ett smart sätt att ge en trädgård mer karaktär är genom att skapa en sällskapsplats. Ett lusthus, en skön berså eller en större uteplats, mitt i trädgården. Förutom att du får ett härligt ställe att vara på, så har du någonting att planera och utgå ifrån. Du kan göra en fin stengång fram till din uteplats. Skapa rabatter runt lusthuset. Eller välja att sätta upp hängmattan i närheten av altanen. Varför inte bygga ett vackert lusthus med snirklig och vacker snickarglädje?

Anlägg en berså

Idag är det inte lika vanligt med bersåer som förr i tiden. Men en berså kan verkligen lyfta din trädgård, särskilt om du har en större trädgård där det finns mycket utrymme att vara kreativ på.

Välj plats

Först måste du välja var i din trädgård som bersån ska ligga. En berså kan med fördel anläggas i utkanten av trädgården. Ett litet hemligt rum som folk kan gå till. Besluta samtidigt hur mycket möbler som ska få plats där inne. Är det bara ett litet bord och två stolar, eller ska en hel familj kunna sitta där?

Plantera bersån

En berså är ju ett litet rum i trädgården. Men du väljer själv hur du vill utforma din berså. Ett tips är att läsa Allt om trädgård och se hur andra har gjort. Få inspiration och råd på vilka växter som passar som vägg och hur du ska utforma det lilla rummet. Tänk på att det ska vara lätt att hålla rent där inne. Låt det vara så stort att du enkelt kan klippa gräset med gräsklipparen, om du inte har stenplattor som golv på marken. Låt också ingången vara nog stor att det är lätt att komma in med både möbler och gräsklippare.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

idaekw.se – Allt om livsstil, inredning och trädgårdidaekw.se – Allt om livsstil, inredning och trädgård