idaekw.se

Över hela västvärlden har det vuxit fram en rörelse av vanliga människor som vill bli ekonomiskt oberoende. Få hoppa av ekorrhjulet. Hårdvalutan är inte pengar, utan tid.

Ekonomiskt oberoende

Är du less på ekorrhjulet? Det är många som har tagit steget att bli ekonomiskt oberoende för att själva få välja vad de ska göra med sin tid. För personer som har målet att bli ekonomiskt oberoende är det ofta tid som är det viktiga. Det kan handla om att få hålla på med sin konst, hantverk, ha tid för barn och familjer, kunna vara självförsörjande bonde ute på landet eller bara möjligheten att jobba 50 procent som lärare eller sjuksköterska. Det handlar om att kunna välja vad man gör med sin tid. Rörelsen kommer från USA och har spridits till Sverige.

Din ekonomi

För att bli ekonomiskt oberoende behöver du nog med pengar på banken. Vägen till ekonomisk frihet går genom att spara, investera och bli skuldfri. Vanliga människor som har blivit ekonomiskt oberoende, personer som inte har föräldrar som är miljonärer eller som har vunnit pengar på lotto, planerar ofta att leva en tämligen enkel livsstil. Det handlar inte om att ha miljoner på bankkontot för att köpa nyaste bilen. Utan att miljonerna ska ge nog med ränta som personen/paret/familjen kan leva på.

Sätt igång

Om du vill bli ekonomiskt oberoende, eller i alla fall få en mycket bättre ekonomi, ska du sätta igång redan nu. Principerna för att bli ekonomiskt oberoende och ha god ekonomi är desamma. Personerna som blivit ekonomisk fria har helt enkelt bara gått all in. Du ska helst äga ditt boende. Betala av bolånet och investera även i solceller och eventuell i vindkraft för att göra bostaden så billigt som möjligt. Med fördel bor du ute på landet, så att du har mark och byggnader att få extra inkomst ifrån. Du ska också spara pengar för att ha som backup på bankkontot. Sedan måste du spara för att börja investera pengar. Att investera pengar innebär alltid en liten risk. Därför behöver du både ett rejält sparkonto och ett investeringskonto. Läs böcker om att bli ekonomiskt oberoende, finanstidningen Dagens Industri för att lära dig investera och förstå aktiemarknaden samt ekonomibloggar. Med mycket kunskap kommer du kunna bli ekonomiskt oberoende en dag.